Yalitim Direnci

YALITIM DIRENCI TESTI

Bir çalisma ortamindaki gerilim bulunan bölümler ile gerilim bulunmayan bölümler arasinda mutlaka yalitim saglanmalidir. Yalitimin saglanmadigi durumlarda, elektrik enerjisinin bulunmamasi gereken birçok noktada elektrik enerjisi bulunacagi için can güvenligi bakimindan bu durum büyük bir tehlike olusturmaktadir. Özellikle cihazlarin çalistigi esnada bu durum önem arz etmektedir. Bu gibi tehlikeli durumlarin önüne geçebilmek adina cihazlar ile içindeki bölümlerinin aralarinda mutlaka yalitkanlik saglanmalidir.

Yalitim Direnci(Izolasyon Direnci) hesaplanirken, ölçülecek sisteme sabit bir gerilim uygulanarak sitemdeki akim degeri ölçülür. Burada ölçülen gerilim ve akim degerlerinin orani bizlere “Izolasyon Direncini” verir. Güç devresinin iletkenleri ile koruyucu kusaklama devresinin arasinda 500 V (Volt) ile ölçülen yalitim (izolasyon) direnci 1 M? (megaohm)dan küçük olmamalidir. Yapilan bu test ve ölçümler, elektrik donaniminin diger münferit bölümlerine de uygulanabilmektedir.

Artibel, elektriksel güvenlik testleri yönünden bu kapsaminda bulunan ürünler için Topraklama Testi, Torak Sürekliligi Testi, Kaçak Akim Testi, Yüksek Gerilim Testi, Gerilim Düsümü Testi, Izolasyon Direnci Testi, Yalitim Direnci Testi, Süreklilik Testi, Fonksiyonel Testler, Bosalma Süresi Tayini islemleri için profesyonel hizmetler sunmaktadir.

 

Yalitkan Madde Nedir?

Elektriksel olarak yalitkanliktan bahsedilecek olunursa, kisaca elektrigi iletmeyen maddeler olarak tanimlanabilmektedirler. Esasen her madde iletkendir fakat maddelerin belirli bir dayanim sinirlari vardir. Yani bir yalitkanlik direnci bulunmaktadir. Iste bu sinir degerinin üzerindeki elektrik akimlarinda madde iletken gibi davranmaya baslar ve elektrigi iletir. Bu durumun uygunlugu Femko Corporation tarafindan ilgili test cihazlariyla ürünlere ait bu uygunluk kontrol edilmekte ve raporlanarak ürünün teknik dosyasina konulmak üzere imalatçi yada üretici firmaya sunulmaktadir.

Yalitim Test Metodlari

Dielektrik Izolasyon Güç Testi (Breakdown): Burada ifade edilen test ”Dayaniklilik” testidir. Ürünün kullanma voltajinin üstünde bir gerilim degeri belirli bir süre boyunca cihaza uygulanir. Test edilen cihazin bu süre zarfinda maruz kaldigi gerilime dayanmasi gerekir. Bu yöntemle direnç degeri (?) ölçülemez.

Yüksek Gerilim Izolasyon Testi: Ürüne ait kablo sistemine zarar vermeyecek bir gerilim seçilerek Izolasyon Direncinin degerleri tespit edilmeye çalisilir. Gelismis cihazlarda farkli analiz araçlari bulunabilmektedir.

 


Abone olun

Güncel bilgiler E Mailinize gönderilecektir