VAKUM TESTI

Vakum testi ile kaynak yerlerden kaçaklarin tespit edilmesinde kullanilan pratik uygulanabilen bir yöntemdir. Vakum testinde test edilen bölgenin iç ve dis yüzeyi esas alinarak basinç farki yaratilir ve kontrolü yapilir. Baslica kullanim alanlari borulama sistemleri, basinçli tanklar ve depolama tanklaridir.
   Uygulama yapilacak bölgeye göre degisik tiplerde vakum test cihazlari vardir. Vakum testi ile bindirme kaynaklari, alin kaynak ve köse kaynaklarini kontrol etmeye uygundur. Vakum testinde küçük kaynak bölgeleri kontrol edilerek daha kesin sonuçlarin elde edilmesi saglanir. Vakum testi ekipmanlari vakum pompasi ve vakum kutusundan olusur.

Vakum testi öncesi, manometre ve vakum hortumu vakum kutusuna baglanir. Sonra sabunlu karisim kaynak üzerine püskürtülür ve vakum kutusu kaynak üzerine yerlestirilir ve vakum olusturulur. Kaynak bölgesi degerlendirilir, eger vakumda bir azalma yada kabarciklar olusmaya baslarsa o bölgede bir hatanin oldugu anlasilir.

TS EN ISO 9712 Tahribatsiz muayene  (NDT) personelinin kalifikasyonu ve belgelendirme standartina uygun seviye 2 belgesi olan makine mühendisleri kontrolünde gerçeklestirilmesi gereklidir. .

Yapilacak vakum testleri uygulamalarinin güvenilir ve saglikli sonuçlar vermesi için, islemlerin standartlara uygun bir sekilde gerçeklestirilmesi gerekmektedir.

   Kullanilan Standart:         
  TS EN 13160-2 Sizinti belirleme sistemleri – Bölüm 2: Basinçli ve vakumlu sistemler.

VAKUM TEST YÖNTEMIMININ ÜSTÜNLÜKLERI;
 

  • Uzun kaynaklarda kisa sürede kaçak sonucu almayi saglar,
  • Vakum Test Yönteminin Kisitlamalari
  • Yüzeyin temizlenmis olmasi gerekmektedir

 


Abone olun

Güncel bilgiler E Mailinize gönderilecektir